piątek, 31 maja 2013

Wegetariański obiad z soczewicą w roli głównej

Zawsze kiedy mam wolny dzień staram się upichcić coś dla mojej rodzinki, można powiedzieć że są pewnego rodzaju królikami doświadczalnymi moich wymysłów kulinarnych. Dzisiaj skusiłam się o przygotowanie obiadu z tego przepisu, i mogę wam go serdecznie polecić.  





Składniki na makaron z soczewicą w sosie pomidorowym:
  • 150 g zielonej soczewicy,
  • 230 g makaronu (penne lub świderki),
  • 250 g koncentratu pomidorowego (z kartonika, 99,5 % pomidorów),
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • olej (około łyżki),
  • sól, pieprz,
  • oregano, papryka ostra.
Przygotowanie makaronu z soczewicą:
Soczewicę moczymy w chłodnej wodzie (przynajmniej 1 godzinę, można dłużej). Gotujemy w osolonej wodzie. Osobno gotujemy makaron. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na patelni na złoty kolor.

Do większego naczynia przesypujemy cebulę wraz z czosnkiem, dodajemy koncentrat pomidorowy i soczewicę, ugotowany makaron. Jeśli koncentrat jest zbyt gęsty, należy dodać ok. 0,5 szklanki przegotowanej wody. Doprawiamy łyżeczką cukru (b. ważne!), łyżeczką papryki ostrej oraz pieprzem, solą i oregano według uznania. Dokładnie mieszamy. 

 

Może i nie wygląda zachęcająco, ale uwierzcie na słowo że warto spróbować :)


  • Porcje: 2;
  • Czas przygotowania: około 25 min. (+moczenie soczewicy);
  • Kaloryczność: 460 kcal/porcja

1 komentarz: